O nama

Udruženje građana Iskra je neprofitna organizacija dobrovoljno udruženih građana osnovano sa ciljem da svojim aktivnostima utiče na poboljšanje uslova i unaprijeđenje kulturno-sportskog života u Stocu.

Ideja o osnivanju Udruženja nastala je, prema kazivanju Samira Sene Zekića, na utakmici FK Iskra koju su gledali Jasko Medar i on. Vidjevši sa kakvim žarom igraju fudbaleri Iskre, a znajući u kakvim teškim  uslovima  treniraju, došli su na ideju da poduzmu nešto što bi na neki način pomoglo da se ti uslovi poboljšaju.

To je bila posljednja utakmica u 2015. godini, igrana u maju, a kako u istom mjesecu dolazi iz SAD u Stolac i Abdulah Adi Kapić razgovarali su i sa njim (“mi trebamo Iskru! hocemo li i taj stolački dragulj ubiti svojom apatijom…pa onda kriviti sve i svakoga drugog”) i odmah je  dogovoreno i da se krene u realizaciju osnivanja Udruženja. Ova inicijativa zdušno je prihvaćena i od drugih Stočana pa je

Osnivačka skupština Udruženja održana  15.06.2015.god. na kojoj su uspostavljeni organi Udruženja: Skupština i Izvršni odbor.

Za predsjednika Skupštine izabran je Jasko Medar.

U Izvršni odbor imenovani su Samir Seno Zekić -predsjednik, Anđela Raić – podpredsjenica i članovi: prof. Šaćir Hodžić, Slobodan Kurilić, Nermin Bise, Alenko Burina i Mustafa Bešo.

Za sekretara Udruženja imenovan je Alija Pezo. Odlučeno je i da UG Iskra predstavlja predsjednik Izvršnog odbora.

Osnivačka skupština Udruženja 1 Osnivačka skupština Udruženja 2
Osnivačka skupština Udruženja 3 Osnivačka skupština Udruženja 4

Pogledajte: BiH danas [24.06.2016.] – BHRT

Pogledajte: UG “Iskra” : Žila kucavica Stoca

Prva donacija kao vid podrške Udruženju došla je od Asmira Begovića, golmana fudbalske reprezentacije BiH, koji je želio podržati rad  Udruženja i donirao je svoj dres sa potpisom da se stavi na licitaciju, a novac da posluži kao pomoć radu Udruženja.

Prva donacija Asmira Begovića 1 Prva donacija Asmira Begovića 2

Prvu odluku o pomoći klubovima Udruženje je donijelo već na sjednici održanoj 17.09.2015. god. a odnosila se na donaciju u iznosu od 200,00 km OŽRK ISKRA radi organizacije turnira upriličenog povodom Bajrama.

Pročitajte: Građani Stoca željni pozitivnih promjena se udružili i otvaraju gradsku biblioteku

Pogledajte: Prva pozorišna predstava u organizaciji Udruženja