Turizam

PORUKA

Doći ćeš jednog dana na čelu oklopnika sa sjevera
I srušiti do temelja moj grad
Blažen u sebi
Veleći

Uništen je on sad
I uništena je
Nevjerna
Njegova
Vjera

I čudit ćeš se potom kad čuješ kako
Ponovno koračam
Tih po gradu
Opet te
Želeći

(Mak Dizdar)

RUKA

Ova ruka što iz kama niče

Nemušta je al’ bez priče nije

Ova ruka kaže ti da staneš

I pomno pogledaš na svoje ruke

Ona te poziva da odahneš

I zamisliš se nad svojim rukama

(Mak Dizdar)

 

Stolac vječni grad
https://youtu.be/e5tQhKSBi28

Sadržeći u jednom malom prostoru jedinstvene kulturno-umjetničke i estetske vrijednosti, povijesna jezgra Stoca primjer je složene kulturno-historijske i prirodne cjeline. To je primjer organske veze između ljudske i prirodne arhitekture, što također svjedoči da je ljepota lokacije bila presudna za njegovo planiranje i izgradnju – princip koji je često prisutan u razvoju srednjovjekovnih gradova.

Devet istorijskih slojeva čine graditeljsku cjelinu Stoca: praistorija, ilirsko-rimska epoha, rani srednji vijek, razvijeni i kasni srednji vijek, osmanska epoha, austrougarska epoha i prva i druga Jugoslavija. Najvidljiviji materijalni dio dokaza o gradu pokazuje mnoštvo različitih, utjecaja na arhitekturu grada, koji u susretu kontrasta i sličnosti, zakona i paradoksa, planiranja i pune spontanosti, daju ovom gradu složenu sliku izvanredne i univerzalne vrijednosti.

Zbog naglašene otvorenosti i lakoće istraživanja, zbog nesvakodnevne mogućnosti i kulturne privilegije da se na prvi pogled uhvate čak četiri carstva (rimsko, vizantijsko, osmansko i austrougarsko), tri kraljevstva (bosansko, mađarsko i jugoslovensko), tri svjetske monoteističke religije – kršćanstvo (pravoslavno kršćanstvo i katoličanstvo), islam i judaizam – najsvestraniji arhitektonski stilovi i običaji u kulturnim krugovima definirani kao mediteranski, srednjoevropski, zapadnoevropski, vizantijski, balkanski i osmanski , povijesna jezgra Stoca koherentan je i skladan kulturno-istorijski spomenik sa pojedinačnim svojstvima sraslim u jednu cjelinu.

Izgled Stoca, njegova arhitektura i upotreba materijala stavljaju ga u grad grupe osmanskih mediteranskih tipova malih naselja.

(Izjava Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH o autentičnosti i/ili o integritetu prirodne i arhitektonske cjeline cjeline Stolac upisane u okvirnu/provizornu listu svjetske baštine UNESCO 2007.god. https://whc.unesco.org/en/tentativelists/5282/)

NASA se je, nakon što je identificirala idealno mjesto na površini Marsa u potrazi za dokazima izumrlog života, obratila Međunarodnom udruženju astronoma radi dodjele imena lokaciji. Prvobitno je, u okviru radne grupe Udruženja za nomenklaturu planetarnog sistema, za ovu lokaciju na Marsu predloženo ime – STOLAC, ali zbog bezumnog razaranja koje je pretrpio Stolac tokom rata ’92.-’95 odustalo se od prijedloga i lokaciji je dodijeljeno ime drugog mjesta u BiH, – Jezero.  [Link]

Kulturno-historijski spomenici

Za Boravak u Stocu Udruženje Vam nudi usluge:

  • smještaja u trosobnoj kući + kuhinja, kupatilo sa wc-om
  • obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti u pratnji vodiča;
  • degustaciju lokalnih proizvoda
  • najam bicikla

 

Informacije o uslovima, cijenama usluga i rezervacije na

mob. +38761523203 ili email: iskrastolac@gmail.com